MENU

Over 'Licht op Steen'

Het centrale thema is ‘Licht op Steen’, met andere woorden: inzicht verschaffen in het proces van het vervaardigen van een kunstwerk in natuursteen. De deelnemende kunstenaars zijn geselecteerd op professionaliteit en diversiteit. De opdracht bestaat uit het - binnen een bepaalde tijd - vervaardigen van een sculptuur in natuursteen. Dit symposium zal gedurende genoemde periode voor publiek gratis toegankelijk zijn, zodat de vorderingen van de kunstenaars en het ontstaan van de beeldhouwwerken van dag tot dag gevolgd kunnen worden. Voor groepen worden rondleidingen georganiseerd. Het project wordt afgesloten met een finissage en aansluitend een expositie van de gerealiseerde kunstwerken.

Doel van het project

Het promoten van kunst in het algemeen en beeldhouwkunst in het bijzonder. Jong en oud laten kennismaken met de vele facetten van het (kunst)-ambacht. Door middel van het aanschouwelijk maken van de totstandkoming van een kunstwerk wordt een divers publiek (jeugd, scholieren en ouderen) in contact gebracht met kunstenaars die geïnspireerd door het materiaal en thema op ambachtelijke wijze een sculptuur tot stand brengen. De kunstenaars zullen gedurende de periode elkaar ontmoeten in de uitwisseling van ideeën, werkwijzen, materiaalonderzoek en discussiëren over het belang van de ambachtelijke kunst in de hedendaagse kunstwereld.

Dag 14 - zondag 15 september - afsluiting van het symposium 'Licht op Steen'
De afsluiting start met het uitreiken van de prijs voor de mooiste foto. Eef Balvers, lid van de jury, maakt de winnaar bekend. Het is Alex Visser uit Hilversum. Na zijn pensionering is hij zich gaan bezighouden met fotografie. De winnende foto vind je op de homepage. Wethouder Aukje Treep maakt bekend dat het beeld 'Poort naar Kairos' van Fieke de Roij door de organisatie geschonken gaat worden aande zorginstelling Ontmoetingscentrum Klaarwater in Soest. Directeur Idelette Sleurink toont zich zeer ingenomen met de keuze. Het beeld zal na afloop van de expositie definitief geplaatst worden. Namens de kunststichting HazArt bedankt Jan Hazelaar alle sponsors, kunstenaars, vrijwilligers voor alle support. Anneke Wessels brengt - namens alle deelnemende kunstenaars - aan alle medewerkers aan het symposium een prachtige bloemenhulde. In de heerlijke nazomerzon speelde Al Dente Trio en kwamen zelfs de beentjes van de grond. Alle kunstwerken zijn nog te zien bij HazArt in de beeldentuin t/m 12 oktober.

Dag 13 - zaterdag 14 september - laatste loodjes
Een enkeling heeft het beeldhouwwerk klaar. De meeste leggen vandaag de - voorlopig - laatste hand. Een beetje afstand nemen is nu de behoefte, om daarna nog de definitieve afwerking ter hand te nemen. Begrijpelijk, er is 13 dagen continue gewerkt. En honderden bezoekers zijn langs geweest met veel vragen aan de kunstenaars. Met eindeloos geduld hebben de kunstenaars al die vragen proberen te beantwoorden. De beelden die nog niet helemaal klaar zijn blijven voorlopig als 'unfinished' staan tot 11 oktober. Daarna volgt de afwerking in het atelier van de kunstenaar.

Dag 12 - vrijdag 13 september - theatermonoloog Louise Bourgeois
Wederom een drukke dag vandaag. Bezoek van de kunstclub van Marjolein de Rouw - Art-en-Route - die behalve voor het symposium ook kwamen voor de middagvoorstelling van RoerendGoedProdukties. 's Avonds een tweede uitvoering die een besloten karakter had. Kunstenaars, vrijwilligers en genodigden, inclusief wijzelf, genoten van een magnifiek portret van de levensloop van de kunstenaar Louise Bourgeois, virtuoos neergezet door Annemiek Lelijveld. Regisseur Pip Kelting heeft weer een prachtige monoloog afgeleverd.

Dag 11 - donderdag 12 september - drukste dag tot nu toe
Vandaag is de keuze bepaald: welk kunstwerk wordt geschonken aan een zorginstelling in Soest. ’s Morgens was er de rondleiding - met workshop - voor senioren. De beeldjes in mergel en speksteen zijn binnen kort te zien in de vitrines bij Idea Cultuurcentrum. Daarna kwam Idelette Sleurink, directeur van de SWOS. Zij heeft alle kunstwerken - in wording - zorgvuldig bekeken en gewikt en gewogen. Zondag a.s. om 14.00 uur wordt bekend gemaakt welk kunstwerk naar welke zorginstelling gaat. 

Dag 10 - woensdag 11 september – veel collega’s
Regen … de hele dag miezert het. Het weerhoudt mensen er niet van langs te komen. Veel bezoekers door de tuin en langs de tentjes van de kunstenaars waaronder ook veel collega-beeldhouwers. Ook in de galerie waar men met een kopje koffie of thee weer droog kon worden. Er werden ook veel foto’s gemaakt. We hopen dat mensen ze insturen voor onze fotowedstrijd (nog t/m vrijdag 17.00 uur kunnen er foto’s doorgemaild worden). De winnaar wordt zondag a.s. tussen 14-15 uur bekend bemaakt. Zie elders op deze website.

Dag 9 - dinsdag 10 september - ontvangst Rotaryclubs
Vandaag de Rotaryclubs Soest-Baarn en Lopikerwaard op bezoek gehad. Op symbolische wijze werd door de voorzitter van Rotaryclub Soest-Baarn, Magdaleen Timmermans, nogmaals de cheque overhandigd als bijdrage voor het symposium, waarmee iedereen natuurlijk superblij is. Na de speeches van Jan Hazelaar (HazArt), Magdaleen Timmermans, voorzitter van de club Soest-Baarn en Irene Zijlstra, club Lopikerwaard, ging men langs bij de kunstenaars. Een opmerking die ik onderweg hoorde: 'Goh, ik heb niet zo veel met kunst. Maar nu ik zie hoe het gemaakt wordt en ik het verhaal van de kunstenaars erbij hoor, begint het voor mij te leven! Dat is precies wat we willen bereiken. Na het bezoek aan de galerie stond er een fantastisch diner klaar verzorgd door Eetcafé Centraal. Het mooie boeket bloemen dat we kregen  - verzorgd door Jasmijn Bloemen - staat inmiddels in de galerie.

Dag 8 - maandag 9 september - de mooiste dag ...
Fantastisch weer, de lunch dit keer in de volle zon op het terras bij de galerie. Er wordt gesproken over de vorderingen, de reacties van het publiek en de komende dagen. Hoe gaan we zondagmiddag de beelden presenteren? 's Avonds wordt er weer gezamelijk gegeten. Mieke heeft heerlijk gekookt en Andries heeft een 'toet' gebeeldhouwd!

Dag 7 - zondag 8 september - onthulling van de eerste 'straat-poëzie-sculptuur'
Rond 13.00 uur verzamelt de vaste SLAS-aanhang zich voor de deur van de Hazelaar. Verrast wordt er ook gekeken naar de werkende kunstenaars. Nadat Trees Nelissen, huidig penningmeester van de SLAS iedereen informeert over het voor- en natraject van dit SLAS-project, onthult ex-wethouder Peter van der Torre de door Chris Rodenburg ontworpen sculptuur met het gedicht 'Steen' van Neeltje Boven. Aansluitend een workshop onder de bezielende leiding van Frank Eerhart, dichter en beeldend kunstenaar. Door middel van collagetechnieken komen mooi vormgegeven poëzie-affiches - in woord en beeld - tot stand die de deelnemers mee naar huis nemen.

Dag 6 - zaterdag 7 september - bezoekersaantallen stijgen
Af en toe hevige regenbuien dat het publiek naar binnen drijft, de galerie in waar natuurlijk een prachtige expositie met werk van de deelnemers te zien is. De appeltaarten van Loek vliegen erdoorheen. Enthousiaste mensen en veel waardering voor het evenement en voor het werk van de kunstenaars in het bijzonder. Ook mensen die al voor de tweede en soms derde keer komen. 's Avonds zijn we gast in Cabrio Openluchttheater waar de Rotary haar vijfde editie viert van de manifestatie 'Knock-on-Wood'. In de korte pauze tussen twee muzikale optredens neemt Jan Hazelaar nam namens de kunststichting HazArt een cheque in ontvangst. Mede dankzij de Rotary kunnen we één van de tijdens dit symposium gerealiseerde kunstwerken aanbieden aan een zorginstelling in Soest. Fantastisch!

Dag 5 - vrijdag 6 september - lezing van Anne Berk
Vandaag een piek in het bezoekersaantal. 's Avonds de lezing van Anne Berk over de plek van de steenbeeldhouwkunst in de hedendaagse kunstwereld. Zij kwam met boeiende voorbeelden van hoe kunstenaars door de eeuwen heen via zelfreflextie en ordening een beeld schetsen van de tijd waarin zij leven. Voer voor discussie.

Dag 4 - donderdag 5 september - af en toe een pauze ...
Ja, dat moeten de kunstenaars wel nemen, zo af en toe. Het is zwaar werk. Veel zaagwerk natuurlijk in het begin. Het geeft mensen een goed inzicht in het vele werk dat verzet moet worden voordat een kunstwerk klaar is. We krijgen veel enthousiaste reacties en er wordt zelfs zo af en toe werk verkocht! 

Dag 3 - woensdag 4 september - het regent ...
De ochtend was het nog heerlijk, maar 's middags begon het te regenen. Jammer, maar het blijkt dat de kunstenaars er onder hun tentjes tot nu toe weinig last van hebben. Er wordt hard gewerkt en 's avonds heerlijk gegeten. Veronique & Mieke verzorgden de inwendige mens. Bij de onderhanden stenen worden de contouren al zichtbaar. En er was wederom veel belangstelling.

Dag 2 - dinsdag 3 september - we zijn begonnen
De kop is eraf - m.a.w. de eerste brokken steen zijn in het rond gevlogen. Er is heel hard gewerkt en er was veel belangstelling van publiek. Ook de appeltaart (door Loek gebakken) vond gretig aftrek. Eind van de dag heeft Jan gekookt 'risotto à la Popeye'. Dus morgen is iedereen weer op krachten.

Dag 1 - maandag 2 september - het inrichten van de werkplekken
Iedereen is aanwezig en in overleg worden de werkplekken uitgezocht en ingericht. Het ziet er naar uit dat alle machines gaan werken - mede dankzij Ton van Zoeren. We starten in ieder geval op een prachtige dag qua weer.

Bezoek ons

Pimpelmees 3
3766 AX Soest

Openingstijden

Deelnemers

Gedurende 2 weken werken 10 professionele beeldend kunstenaars uit de provincie Utrecht op lokatie Park Klein Engendaal,

Bekijk de deelnemers

Fotowedstrijd

Bezoekers worden uitgenodigd het werkproces vast te leggen en foto’s in te zenden.

Meer informatie